Monille perheille yksi lasten/nuorten koulunkäynnin keskeinen kysymys on hankkia koulukirjat, sillä koulukirjat ovat usein erittäin kalliita. Suomi on varsin pieni markkina-alue, mikä osaltaan selittää koulukirjojen korkeat kustannukset. Samoin kirjojen tekemiseen käytetään usein paljon rahaa, sillä Suomessa kirjan painamiskustannukset ovat myös varsin korkeita. Sen tähden kirjoja painetaan ulkomailla, esimerkiksi Baltian maissa. Kirjojen korkeaa hintaa voidaan tietysti selittää myös sillä, että oppikirjakauppa on Suomessa erittäin suurta liiketoimintaa. Monet opiskelijat ja vanhemmat pohtivatkin kuumeisesti joka vuosi, kuinka saada kirjat halvemmalla. Kirjasto on tietysti yksi mahdollisuus, mutta usein on vaikeata pitää kirjoja lainassa tarvittavan pitkää aikaa. Suositut kirjat on usein varattava, ja kuukauden sisällä joku toinen taas varaa kirjat itselleen. Jotkut kirjakaupat myyvät myös käytettyjä kirjoja, tosin valikoima ei usein ole kovin laaja. Viime vuosina monet ns. antikvariaatit, eli käytettyjen kirjakauppojen myymälät ovat sulkeneet ovensa. Ongelma on usein myös siinä, että kirjoista ilmestyy jatkuvasti uusia painoksia. Yleensä opettajat suosittelevat ostamaan uusimman painoksen, joka on aina se kallein vaihtoehto. Seuraavaksi käsittelemme nettikauppoja ja kuinka kirjoja on mahdollista hankkia netistä – uutena tai käytettynä.

Suomalaiset nettikaupat ratkaisu?

Me olemme ostaneet jo vuosia osan kirjoista netin kautta. Vuosien aikana myös monet uudet sivustot ovat tulleet meidän perheelle tutuiksi. Kirjoja voi ostaa esimerkiksi tori.fi:n tai booky.fi:n kautta. Myös huuto.net huutokauppasivustolla on mahdollista ostaa ja myydä oppikirjoja. Netistä onkin mahdollista löytää käytettyjä oppikirjoja edullisemmin kuin muualta. Ongelmaksi voi kuitenkin muodostua toimitusajat, tosin Suomesta ostettaessa toimitusajat eivät ole yleensä kovin pitkiä. Olemme kuitenkin yleensä olleet tyytyväisiä kirjojen ostamiseen netissä, kirjat ovat olleet siinä kunnossa kuin on ilmoitettu ja ne on laitettu välittömästi postiin. Joissakin kaupoissa on mahdollista saada lisätietoja ja kommentteja myyjästä, kun taas esimerkiksi tori.fi-sivustolla tällaista vaihtoehtoa ei ole. Myös tori.fi:sta ostamiseen vaikuttaa se seikka, että moni myyjä haluaa toimittaa kirjan henkilökohtaisesti, eikä postilähetys ole itsestäänselvyys niin kuin monissa muissa palveluissa. Yleisellä tasolla nettikaupoista ostaminen ei olekaan yhtä vaivatonta kuin uuden kirjan ostaminen kaupasta. Siitäkin huolimatta suomalaiset nettikaupat ovat meidän mielestämme paras ratkaisu saada oppikirjat edullisesti. Se on ehdottomasti kätevin ja huolettomin tapa hankia kirjat varsinkin meille, jotka asumme pienellä paikkakunnalla ja kirjojen ostamisen takia olisi matkustettava yli 100 kilometriä.

Muita tapoja hankkia oppikirjat edullisesti

Olemme käsitelleet tässä artikkelissa erilaisia tapoja hankkia koulukirjoja. Koska uudet kirjat ovat yleensä kalliita, monelle perheelle parhaaksi vaihtoehdoksi onkin jäänyt käytettyjen kirjojen hankinta. Käytettyjä oppikirjoja on mahdollista löytää tavallisista kirjakaupoista jonkin verran edullisemmalla hinnalla uusiin verrattuna. Kuten jo edellä totesimme, usein netistä löytää parhaiten käytettyjä oppikirjoja. Tämä vaatii kuitenkin usein aikaa ja kärsivällisyyttä, ja aina kirjaa ei välttämättä löydä käytettynä. Nettikauppojen lisäksi sosiaalinen media voi olla hyödyllinen oikean kirjan löytämisessä. Esimerkiksi Facebookissa on ryhmiä, jonne voi laittaa ilmoituksen tietystä kirjasta. Käytettyjä kirjoja kannattaa myös kysyä ystäviltä, joilla on suunnilleen saman ikäisiä lapsia. Kirjoja on myös mahdollista löytää nettikirpputoreilta ja fyysisesti kirpputoreilta. Koska käytetyt oppikirjat ovat usein hyvin kysyttyjä, ei niitä kannata heittää pois tarpeen loppuessa, vaan ne kannattaa yrittää myydä pois. Monilapsisissa perheissä kirjat voivat olla hyödyllisiä toisille lapsille. Tosin, kuten jo aiemmin mainitsin, tarvittavat painokset uusitaan hyvin usein, ja opettajat suosittelevat useimmiten uusimman painoksen käyttöä. Lisäksi, esimerkiksi lukioissa, kirjoja voidaan kierrättää oppilaalta toiselle, jos kurssit sattuvat olemaan eri jaksoissa. Viime vuosina oppikirjojen kierrätys onkin lisääntynyt. Tämä trendi jatkaa varmasti kasvuaan lähivuosinakin.